Anne Frank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anne Frank door Jet Schepp, 2005

Ketting van moertjes en andere onderdelen is toegevoegd door het publiek

 

 

Vroege jeugd aan het Merwedeplein

 

Als de dreiging van het antisemitisme toeneemt verhuist de familie Frank in 1933 van Frankfurt am Main (Duitsland) naar Amsterdam. Anne is dan vier jaar oud. Ze betrekken een ruime woning aan het Merwedeplein 37/2 in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De familie heeft daar tot hun onderduikperiode, die op 6 juli 1942 begon, gewoond.

 

Op 9 juli 2005 is op het Merwedeplein ter nagedachtenis aan Anne Frank (1929-1945) een standbeeld onthuld door burgemeester Job Cohen. Het standbeeld is gemaakt door de beeldend kunstenaar Jet Schepp en stelt Anne Frank voor die, vlak voor het vertrek naar haar onderduikplek, nog één keer omkijkt naar haar ouderlijk huis. Ze heeft veel kleren over elkaar heen aangetrokken.

 

In 1998 is een eerdere versie van het beeld geplaatst in Purmerend op de kruising H. Shaftstraat/Anne Franklaan.

 

 


 

          Beeld van Anne zocht een plek

 

 

 

Moment van afscheid

 

''Dit moment uit haar korte leven wilde ik vereeuwigen,'' zegt kunstenares Jet Schepp, de maakster. In 1994 begon Schepp met het beeld en een half jaar later was die volbracht. Het standbeeld van de beroemde dagboekschrijfster was een feit. Het zoeken was vervolgens echter naar een mooi plekje en wat zou beter geschikt zijn dan het Merwedeplein, het plein waar zij tot 1942 gewoond heeft?

Maar de lokale overheid voelde er destijds niet zo veel voor. ''Nee, echt enthousiast waren ze niet over het idee om Anne neer te zetten,'' weet de kunstenares nog goed. Purmerend was een ander verhaal. In 1996 werd het standbeeld voor de eerste keer geëxposeerd. Na veel enthousiaste reacties heeft deze gemeente het beeld gekocht en neergezet op de Anne Franklaan.

 

 

Handtekeningenactie

 

Begin dit jaar werd ze echter benaderd door boekhandelaar Gert-Jan Jimmink. Hij woont vlak bij het Merwedeplein en is al 25 jaar bezig een beeld van Anne Frank in zijn buurt te realiseren. Dat was nooit gelukt, maar de schepping van Schepp leek hem zeer geschikt. ''Ik wilde natuurlijk graag meewerken, maar toestemming van de deelraad was noodzakelijk. Jimmink is toen een handtekeningenactie begonnen. Hij heeft maar liefst 1200 handtekeningen verzameld en aangeboden aan het stadsdeel. Als het even meezit komt stadsdeel ZuiderAmstel met de benodigde 22.000 euro over de brug,


Amsterdam krijgt niet precies dezelfde Anne als Purmerend. ''De basis blijft hetzelfde, maar ze krijgt meer volume. Ze wordt wat groter. Dat is omdat het plantsoen in Amsterdam groter is dan dat in Purmerend. Een te kleine Anne komt dan niet goed tot haar recht. Ik ben nu bezig met de aanpassingen. Ik hoop maar dat het niet voor niets is en dat ZuiderAmstel toestemt. Maar ik heb veel vertrouwen in een goede afloop.''

 

(citaten uit het Parool, 16-6-2004)

 

In 2005 heeft de gemeente Purmerend een bedrag terug ontvangen van € 2.500 vanwege het realiseren van het gelijkende beeld in Amsterdam.



 

 

 


 

Bronzen beeld Anne Frank op 'haar oude Merwedeplein’

 

Ze vertrok er op 13-jarige leeftijd met pijn in haar hart. Anne Frank hield van het Merwedeplein in de Amsterdamse rivierenbuurt, waar ze van 1933 tot het moment dat ze moest onderduiken in 1942 met haar familie woonde. 'Het was haar plein', vertelde haar toenmalige hartsvriendin Jacqueline van Maarsen zaterdag bij de onthulling van een monument ter nagedachtenis van de joodse onderduikster.

 

Burgemeester Cohen van Amsterdam onthulde de bronzen weergave van een bepakte Anne Frank die nog even omkijkt naar haar huis op nummer 37. Het monument staat er op initiatief van boekhandelaar Gert-Jan Jimmink. Anne kocht namelijk vlak voor haar 13de verjaardag samen met haar vader het inmiddels wereldberoemde geruite dagboek in zijn zaak, om de hoek van het Merwedeplein, die destijds nog in andere handen was.

 

(citaten uit de VK, maandag 11 juli 2005)

 

 

 


 

Bekladding

 

November 2005 staat er een bordje tegen het beeld: ,,Het beeld is met verf besmeurd! Wilt u alstublieft op geen enkele wijze het beeld of de sokkel proberen schoon te maken!''

Het beeld was volledig overgoten met roze verf. Iemand had het inmiddels grotendeels schoongemaakt, een goedbedoelde, maar riskante activiteit omdat de bovenlaag erdoor beschadigd kan worden. In het trapportaal van het vroegere woonhuis van Anne Frank op nummer 37 was met grote roze letters het woord `Bitch' gekalkt.

 

(naar de NRC, 30 november 2005)

 

 

 

 

 

 

Buenos Aires

 

December 2014 is een kopie van het beeld onthuld in Argentinië. Op het Koningin van Hollandplein in Buenos Aires staat Anne Frank nu ook bepakt en bezakt. Het beeld van Anne Frank is geplaatst op de Internationale Dag van de Mensenrechten. Het monument is een gezamenlijk initiatief van onder meer het Argentijnse ministerie van Onderwijs, de Nederlandse ambassade in Argentinië en Centro Ana Frank Argentina.

 

 

 


 

Jet Schepp (1940)

 

Wikipedia

 

 


 

Merwedeplantsoen, Amsterdam

 

Foto’s: februari 2006 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuiderAmstel

 

Monumenten in Amsterdam: WOII